Når kunsten rykker ud
Kulturens Analyseinstitut er nu klar med første udgivelse i det store undersøgelsesprojekt om kunst i det offentlige rum, der gennemføres i samarbejde med Bikuben Fonden: 10 samtaler om kunst i det offentlige rum: Perspektiver på mennesker, steder og værker. Den undersøger potentialerne og udfordringerne ved kunst i det offentlige rum. Hvad sker der, når kunsten forlader institutionerne, og hvordan oplever borgerne kunsten i deres daglige omgivelser?
“De 10 samtaler peger blandt andet på, at der er en række potentialer ved midlertidige kunstværker i byrummet. Midlertidige værker kan bidrage til at skabe mere diversitet i kunstudbuddet, fordi de ikke er underlagt de samme krav og regler som permanente værker, der skal stå i det offentlige rum i mange år. Det giver plads til, at kunstnerne kan eksperimentere og beskæftige sig med temaer og problemstillinger, der er aktuelle her og nu,” fortæller Sarah Pihl Petersen, der er analytiker på indsatsen Kunstens betydning i det offentlige rum, og fortsætter:
“Der er dog behov for mere viden om, hvordan denne type værker bedst understøttes af både kunstinstitutioner, kommuner og fonde, så der skabes de optimale rammer for, at borgerne kan møde kunsten i det offentlige rum.”
Publikationen er første skridt i en større indsats med titlen Betydningen af kunst i det offentlige rum, som Kulturens Analyseinstitut har igangsat i samarbejde med Bikubenfonden. Indsatsen har særlig fokus på den sociale betydning af kunsten i det offentlige rum – og på, hvilke metoder vi kan bruge til at forstå kunstens samfundsmæssige værdi, når den bevæger sig ud af institutionen og ud i byrummet. For hvordan opgør man fx antallet af publikummer, når de oplever kunsten i toget på vej til arbejde?
”Antallet af publikummer er ofte en central målestok for kunstneriske aktiviteter. Men når kunsten rykker ud i det offentlige rum, kan publikum ikke tælles på samme måde som inde på institutionerne – her oplever borgerne ofte værkerne uden at skulle købe billet, og nogle registrerer dem måske kun i et flygtigt glimt, mens de passerer forbi. For at forstå og anerkende det arbejde som kunstnere og kunstinstitutioner udfører i det offentlige rum må man altså tænke i evalueringsmetoder, der kan indfange de mange måder, hvorpå borgere interagerer med kunsten” siger Sarah Pihl Petersen.
Foreløbige indsigter
På baggrund af de 10 samtaler har vi uddraget følgende fire kerneindsigter:
- Publikum i det offentlige rum kan ikke registreres gennem traditionelle besøgstal. Der er behov for metoder, der både fanger de bevidste og de tilfældige møder med kunst og undersøger, hvilke effekter disse møder har – både for borgere og steder.
- Midlertidige kunstformer kan bidrage til at skabe et mere mangfoldigt kunstudbud, fordi kunstnerne kan bruge dem som platforme for eksperimenter og beskæftige sig med temaer og problemstillinger, der er aktuelle her og nu. Dog savner midlertidige værker samme stabile støttestrukturer som de permanente værker.
- Hvor museer og teatre tilbyder en kontrolleret ramme for kunsten, møder kunst i det offentlige rum en mere kompleks og uforudsigelig kontekst, der former oplevelsen og interaktionen med værket. Dette fordrer en bevidst tilgang til, hvordan værker udvikles i samspil med deres omgivelser.
- Kunst i det offentlige rum kan skabe debat og refleksion, men den faciliterede samtale stopper ofte, når værket er installeret. Der er behov for mere kontinuerlig formidling, der vedligeholder den demokratiske samtale om værkerne, også efter deres etablering
Næste skridt: Ud blandt cases
Publikationen skaber et afsæt for det videre arbejde, hvor Kulturens Analyseinstitut ser nærmere på følgende cases, der består af tidsbegrænsede kunstbegivenheder forskellige steder i Danmark.
De er:
- Kunsthal Charlottenborg Biennale, hvor samtidskunstværker udstilles på AFA JCDecaux-reklamesøjler over hele Danmark.
- Horsens Kunstmuseum og Horsens Kommunes bylivsindsats MÆRK Byen, som er gået sammen om projektet Performance i det fri, der opføres forskellige steder i Horsens til sommer.
- Copenhagen Opera Festival, der præsenterer opera i mange formater og på mange forskellige steder i det offentlige rum i august måned i København.
- PASSAGE Festival, skabt af Helsingør Teater, som hvert år forvandler byrum og boligområder i Helsingør til legende og levende scener.
Få mere at vide om projektet. Kontakt:
Analysechef Jens Christian Nielsen, jcn@kulturanalyser.dk,
Chefanalytiker Karen Broberg,Karen@kulturanalyser.dk