Presserum

Vi vil gerne høre fra journalister og andre, hvis der er spørgsmål til vores arbejde – eller hvis vi kan hjælpe med viden om kulturens betydning i samfundet.

Kontakt os gerne og hold øje med siden for seneste nyt.

Kontakt Nanna - ansvarlig for kommunikation og presse

Pressemeddelser

Hvad betyder borgernes møde med kunst i det offentlige rum?
Hvad betyder det, når vi møder billedkunst, mens vi venter på vores morgentog på vej til arbejde? Hvad får vi med hjem, når vi har mødt en performancekunstner på byens torv under vores indkøbstur? Og hvad oplever vi, når scenekunsten rykker ud af teatersalen og ind i vores lokale park? De spørgsmål vil Kulturens Analyseinstitut og Bikubenfonden undersøge i et nyt samarbejde, der lanceres i dag.
Nyt partnerskab skal kortlægge scenekunstbranchen
Området for scenekunst rummer en kolossal mængde data, der kan bidrage til at kvalificere beslutninger og drøftelser på området. Problemet er blot, at ingen har overblikket. Det skal et nyt samarbejde råde bod på. Kulturens Analyseinstitut og Dansk Teater indgår nu i et partnerskab om kortlægning af scenekunsten.

Scenekunsten er et af de mest statsregulerede områder i kulturlivet, alligevel mangler der et overblik, som kan bidrage til at kvalificere de politiske beslutninger, der har betydning for området. Derfor skal et partnerskab mellem Kulturens Analyseinstitut og branche- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Teater kortlægge scenekunsten i et såkaldt Brancheblik. Brancheblikket skal bl.a. indeholde en beskrivelse af områdets lovgivningsmæssige forhold, de økonomiske forhold, herunder offentlige støttestrukturer, aktører og organisationer. Derudover vil brancheblikket undersøge teatrenes problemer og behov for fornyelse af branchen, der vil blive vurderet af forskere og centrale videnspersoner. Endelig vil analysearbejdet også omfatte en undersøgelse af udbud og efterspørgsel i forhold til prisforhold, publikums sammensætning, geografi mv.

”Det er et ret omfattende arbejde, vi går i gang med, fordi der ikke er lavet noget tilsvarende før. Men tanken er, at brancheblikket for scenekunsten er det første af mange, vi skal gennemføre i kultursektoren, og vi glæder os til samarbejdet med Dansk Teater”, siger direktør i Kulturens Analyseinstitut Esben Danielsen.

“Vi er glade for at scenekunsten bliver den første branche som Kulturens Analyseinstitut kaster sig over at undersøge. Vi er dét område som er absolut mest statsreguleret på kulturområdet, og måske også derfor et af de steder som for alvor trænger til et eftersyn og reformering.

Med “brancheblikket” får vi afdækket branchens udfordringer og ønsker, og scenekunstens tilstand i dag. Og forhåbentlig får vi flere brancheblik i fremtiden, så langt flere branchedrøftelser og kulturpolitiske beslutninger fremover kan ske på et mere oplyst grundlag”, siger Peter Mark Lundberg, direktør i Dansk Teater.

Projektet forventes færdigt i løbet af foråret.

Kulturens Analyseinstitut er en selvejende og uafhængig institution under Kulturministeriet, hvis formål er at samle og formidle viden om kulturens betydning i samfundet. Instituttet åbnede i januar 2023 og ligger i Roskilde.

Dansk Teater er branche- og arbejdsgiverorganisation for professionelt producerende teatre og scenekunstkompagnier i hele Danmark. Medlemmerne spænder over projektteatre, egnsteatre, små storbyteatre, landsdelsscenerne, teatrene i Det Københavnske Teatersamarbejde, Den Jyske Opera og Det Kongelige Teater.

For yderligere information kontakt:

Direktør i Kulturens Analyseinstitut Esben Danielsen:
mobil 40 59 20 04 mail: esben.danielsen@kulturanalyser.dk

Direktør i Dansk Teater Peter Mark Lundberg:
mobil: 30 52 68 59 mail: peter@danskteater.org

Downloads

Logopakke - Kulturens Analyseinstitut (AI, PNG, JPG, SVG i ZIP fil)

Esben Danielsen - Direktør Kulturens Analyseinstitut

Jens Christian Nielsen - Analysechef Kulturens Analyseinstitut