Ny rapport: Hvad ved vi om unge og kulturfrivillighed?

Samling af eksisterende viden

Denne rapport gennemgår forsknings- og evalueringslitteratur om frivillighed fra årene 2018 – 2023 med fokus på at samle viden om kulturfrivillighed og unge.

 Gennemgangen er et bidrag til Region Syddanmarks projekt Frivillighed og fællesskab på kulturområdet under strategien ”Sammen om fremtidens Syddanmark”, som kal munde ud i test af forskellige prototyper og koncepter, så flere får viden om og vejledning i at arbejde med kulturfrivillighed.

Generelt er det vanskeligt at finde grundig, tværgående viden om kulturfrivillighed, så en væsentlig første pointe er, at meget litteratur om frivillighed ikke handler om kultur, men om frivillighed på andre områder (f.eks. social- og velfærdsfrivillighed, NGO-arbejde eller idrætsforeninger). Samtidig er det vanskeligt at definere både begrebet ”kultur” og begrebet ”frivillighed. Alligevel hjælper materialet os til at forstå, hvad frivilligheden kommer af, hvordan den ser ud og hvilke potentialer den indeholder. Det udfordrer os
også på at være nysgerrige på, hvad der er særligt ved kulturfrivillighed.

De fire primære pointer er: 

 

1

Andelen af frivillige er stabil

Andelen af frivillige i Danmark ligger på et nogenlunde stabilt niveau på 34-40 pct. af befolkningen; dog bliver gennemsnitsalderen hastigt højere i takt med den demografiske udvikling med en stor ældre generation, som er relativt friske og aktive. Unge søger i højere grad end ældre frivilligroller, der ikke er forpligtende i lang tid. De går meget op i sagen og ikke så meget i livslange medlemskaber

2

Fællesskabet trækker

Både unge og ældre frivillige vægter fællesskabet højt. Unge er mere opmærksomme på, at frivillige indsatser kan bruges ifm. jobsøgning, men det er ikke i modsætning til værdier om fællesskab. Det er bare en betingelse i deres liv, at de skal dokumentere, hvad de kan. Der spirer en masse initiativer blandt unge på kulturområdet. Her tør de kaste sig ud i at skabe noget, hvor de selv kan sætte dagsordenen.

3

Vil være medskabere

Unge lader til i højere grad end andre at være tiltrukket af aktiviteter, hvor man er aktiv medskaber, og det er naturligt for dem at bruge digitale værktøjer til både fornøjelse, inspiration og til at hente viden. Unge bliver – ligesom andre generationer – frivillige gennem netværk. Enten er de vokset op med foreningsliv eller også bliver de inviteret af venner.

 

4

Personlig lyst

Noget tyder på, at kulturfrivillighed er mere drevet af personlig lyst end af forpligtelse til at tage en tørn for f.eks. egne børn i idrætslivet eller udsatte medborgere i den sociale frivillighed. Foreningslivet trives stadig i Danmark, men der er også en tendens til, at de organiserede fællesskaber mister tiltrækningskraft.