CASE: Fabula-Net

Automatisk vurdering af litterær kvalitet

Fabula-Net er et tværfagligt forskningsprojekt ved Aarhus Universitet, der forener ekspertise fra litteraturvidenskab, datalingvistik, maskinlæring og kognitionsvidenskab for at udvikle computerbaserede værktøjer til vurdering af litterær kvalitet. Formålet med projektet er at skabe et system, der kan automatisere narrativ analyse af litterære værker, hvilket på sigt kan gavne forlagsfolk, bibliotekarer, forskere og forfattere.

 

Fabula-Net er støttet af Velux Fonden.

 

Projektet anvender tre hovedparametre til at evaluere litterær succes:

 

1

Intrisisk succes

Analyse af den indre struktur i et litterært værk, herunder komposition og narrative elementer, som ofte kendetegner succesfulde fortællinger.

 

2

Ekstrinsisk succes

Vurdering af værker baseret på eksterne faktorer som anmeldelser og popularitet blandt læsere og på biblioteker.

3

Præferencesucces 

Undersøgelse af hvordan et værk modtages af forskellige aldersgrupper og sociale segmenter for at identificere præferenceforskelle.

Forskningsgruppen kombinerer avancerede teknikker som fraktalanalyse, sentimentanalyse, dybe neurale netværk og maskinlæring for at evaluere nye litterære værker baseret på tidligere data. Fabula-Net anvender store datamængder fra klassiske forfattere som Toni Morrison, J.R.R. Tolkien, Agatha Christie og John Steinbeck for at skabe en referenceramme for kvalitetsvurdering. Systemet er designet til at understøtte kreative processer og kan tilbyde nye perspektiver på, hvordan man opbygger succesfulde litterære værker. Som del af projektet har gruppen også studeret, hvordan bias i vurdering af værker spiller en rolle og må tænkes med, når man vurderer analysernes resultater.

Tanken bag er at teknologien ses som et værktøj, der kan hjælpe med at identificere komplekse litterære kvaliteter, som måske ikke altid er umiddelbart synlige ved første øjekast. Principperne bag Fabula-Net vil kunne bruges af biblioteker og forlag til at vurdere og sammenligne tekster, men også til forskning i verdenslitteraturen.

Systemet er specialiseret i narrativ fiktion og har begrænsninger i forhold til andre litterære genrer, såsom korte digte. Teknologien er et supplement til menneskelig indsigt og ikke en erstatning for den.

 

En webapplikation lanceres snart, hvilket vil give brugere mulighed for at uploade tekster og se deres tekster vurderet på udvalgte nøgleparametre.

 

Øvrige medarbejdere på projektet: Kristoffer L. Nielbo, Yuri Bizzoni, Ida Marie S. Lassen, Pascale Feldkamp, Mia Jakobsen og Mads Rosendahl Thomsen.

 

Kontakt: Professor i litteraturhistorie Mads Rosendahl Thomsen, madsrt@cc.au.dk

Hjemmeside: Fabula-NET (au.dk).