Skip to content

Kulturprofil Kalundborg

Kulturtilbud i Kalundborg

Udgangspunktet for undersøgelsen var et stærkt lokalt kulturliv, der skaber sammenhold og fællesskaber. Ønsket er et kulturliv, der er base for et stærkt hverdagsliv, og som gør Kalundborg en attraktiv kommune at bo i, studere i og flytte til. På den baggrund ville Kalundborg Kommune gerne have et større kendskab til borgernes oplevelser og brug af kulturlivet. Analysen viser styrker, svagheder, muligheder og trusler for Kalundborg Kommunes kulturliv.

Resultater

I hovedpunkter viser kulturprofilen for Kalundborg Kommune:

Kulturforbruget ligger generelt 5-10% under landsgennemsnittet med scenekunst/teaterområdet som det, der står stærkest. Særligt tilflyttere mangler kendskab til de forskellige kulturtilbud – og det er også med til at forklare, at de heller ikke er synderligt tilfredse. Hver 4. borger i Kalundborg Kommune er tilfreds/meget tilfreds med kulturlivet i Kalundborg kommune. 

Cirka halvdelen af borgernes kulturforbrug ligger udenfor kommunen.

På baggrund af analysearbejdet og scenarieoplæg behandlede Kalundborg Kommunes kultur- og fritidsudvalg arbejdet, og fremlagde det til borgerdialog på en stor kulturkonference. Kulturkonference blev afholdt 1.oktober 2024: Kulturkonference i Kalundborg | Dit Kalundborg

Kultur og Fritidsudvalget omsat den nye viden til en handleplan med 6 hovedpunkter:

1

Synlighed

Synlighed af kulturaktiviteter. Udvalget vil integrere en mere interaktiv og brugervenlig platform, hvor borgere kan få adgang til information om kommende kulturelle arrangementer. Dette initiativ er planlagt til  4. kvartal 2024.

2

Prioritering

Prioritering af midler/tilskud til arrangører, der går sammen. For at fremme samarbejde og innovation inden for kunst- og kulturområdet, vil midler og tilskud prioriteres til arrangører, der indgår i partnerskaber. Drøftelserne er startet i december 2024.

3

Ny scene

Professionel scene for kunst med over 300 publikummer. En investering på 300.000 kr. er afsat til at afklare rammerne for en ny professionel scene i Kalundborg by. Arbejdet starter primo 2025. Efterfølgende skal scene etableres hvor der allerede nu er afsat 10. mio. kr. til.

 

4

Kulturhus havnen

Indhold i kulturhus på havnenDet kommende Kulturhus i den Bynære Havnepark vil inkludere faciliteter som bibliotek, Borgerservice, og en scene/Black Box til 150 publikummer. På anden sal er der faciliteter som kan anvendes uafhængigt af resten af huset til kulturelle aktiviteter. Arbejdet starter i 2. halvdel af 2025.

5

Netværksgrupper

Etablering af netværksgrupperFor at få flere kulturaktører, både frivillige og kommercielle, til at deltage i udviklingen af kulturlivet, og for at få opbygget flere muligheder for synergier, samspil og ikke mindst også erfaringsudveksling, vil udvalget facilitere to netværker med fokus på samspillet mellem kommunen og aktørerne, og indbyrdes mellem aktørerne. Arbejdet starter i december 2024.

 

6

Kulturstrategi

Udarbejdelse af ny kulturstrategiPå baggrund af de ovenstående initiativer og resultater fra kulturanalysen, vil der blive udarbejdet en ny kulturstrategi, der forventes påbegyndt primo 2025.

Metode

Kulturlivet er kendetegnet med en meget stor mangfoldighed – både i formater, indhold, aktiviteter og organisering. Det betyder, at beskrive og danne sig overblik over et kulturliv i f.eks. en kommune altid vil komme til at mangler hjørner, kanter, særlighed og særpræg. Især i en analyse af denne slags, hvor det bygger på en borgerundersøgelse pr. spørgeskema og kortlægning via digitale data på udbud af kultur. Denne analyse beskriver og kortlægger – og er tænkt til at give den basis og det udgangspunkt, som dybere analyser og forståelser kan bygge ovenpå. Kulturens Analyseinstitut kan ikke lave fejlfrie og 100% dækkende analyser, derfor er vi ALTID åbne for input, bud på fejl og mangler, uddybninger etc. Skriv dem til os – det vil kun gøre vores indsats bedre.

På baggrund af den nationale kulturvane-undersøgelse, som foretages af Danmarks Statistik, blev der udarbejdet et spørgeskema specifikt til Kalundborg Kommune. Hovedkategorier og begreber er bevaret for at kunne sammenligne – og så er der stillet specifikke spørgsmål med direkte fokus på kulturen i Kalundborg Kommune.

Borgerundersøgelsens dataindsamling er gennemført i perioden 4. december 2023 – 6. januar 2024, hvor der blev udsendt 10.000 invitationer til undersøgelsen via e-boks, fysiske breve blandt borgere, der er fritaget digitalt, samt via internettet. Udsendelsen er foretaget af kommunen. Stikprøven er tilfældigt trukket blandt alle kommunens borgere, 15 år eller derover. For at opnå et tilstrækkeligt antal interviews i alle aldersgrupper blev der med udgangspunkt i aldersgrupper trukket tilfældigt disproportionalt. De indkomne interviews er efterfølgende blevet vægtet på køn, alder og postnummerområder svarende til borgersammensætningen i kommunen.
Der er opnået 1.364 interviews ud af 10.000 borgere, hvilket giver en svarprocent på 13,6 %. Den statistiske usikkerhed ved 95% konfidensinterval er op til 2,6%
Da kommunen har foretaget stikprøveudvælgelsen og udsendt invitationerne via e-boks mm. kommer Kulturens Analyseinstitut ikke i berøring med personfølsomme oplysninger, da alle interviews og svar på undersøgelsen tilgår Kulturens Analyseinstitut i anonymiseret form.

Normalt er biblioteksområdet også med i kulturprofil-kortlægninger. Men netop I Kalundborg Kommune forelå en helt ny analyse af hele biblioteksområdet. Denne er således dækkende for denne del af kulturlivet: https://kalundborg.dk/politik/planer-politikker-og-strategier/strategier/bibliotek-2030

Kortlægning af det kulturelle aktivitetsudbud i Kalundborg Kommune er foretaget ved søgning i Kultunauts historiske database – og herefter en kvalitativ gennemgang og sortering af disse data.

Kultunauts database består af data fra 58 billetsystemer og databaser såsom Billetto, Bibliotekernes CMS, NemTilmeld, Billetten, Guide Danmark, DK Motionsuge osv. Herudover indgår data som indtastes af arrangører selv. Det er gratis for arrangører at registrere deres events til databasen, som efterfølgende bliver kvalitetstjekket af et team af controllere, inden de publiceres. Dermed sikres der mod dubletter, reklamer etc..

Der kan derfor være en usikkerhed i historiske sammenligninger, da større eller mindre eksterne databaser (billetsalgstjenester) kan svinge bagud. Derfor er udbudskortlægning mere usikker desto længere bagud den går.

Det betyder konkret, at der er taget et bredere aktivitetsblik med end man normalt gør nationalt – f.eks. er der taget mere scenekunst med (cirkus, åbne messer mv.) og flere udstillinger (motorudstillinger, brugskunstmarkeder etc.) Udbudsdataene er tjecket op imod den forholdsvis overordnede data der findes på nationalt niveau (f.eks. via Danmarks Statistik) for de forskellige kulturområdet, for at vurdere holdbarhed og niveau.

Der er undervejs i dataindsamlingsforløbet gennemført syv kvalitative interviews med aktører i Kalundborg Kommune. Dataene fra disse interviews indgår i vurderingen af udbudskortlægningen, og basisviden til scenarieinput og SWOT analyse: Der blev afholdt interviews med: Kino Den blå Engel, ejer Brian Andersen; Kalundborg Museum, museumsinspektør Eskil Vagn Olsen; Postgaarden Kalundborg Event og Musikhus, ejer Sülle Govercin; Musisk Skole, leder Heidi Holme Bjerborg;  Kalundborg Kunstforening/Bispegårdens Kunstudstilling, formand Anne Fabricius; Café Edderfuglen/Naturskolen, forpagter Liva Bro og Zaki og AMFI Vestsjælland, formand Morten Kyst.

Børns kulturaktivitet er en større ting, en analyse af denne art ikke kan afdække. Spørgeundersøgelser til børn eller til forældre om deres børns aktivitet har erfaringsmæssigt ikke gode resultater. Derudover foregår meget af børns kulturaktivitet i forbindelse med skole, institution mm. Således vil både fritids- og institutionsaktivitet skulle kortlægges samlet – det vil kræve en helt anden slags undersøgelse end denne. Derfor er der kun i lille omfang noget med om børns kulturaktivitet.

Endelig er borgerundersøgelsen kendetegnet ved at være til kommunens borgere. Derfor afdækker denne analyse ikke turister/besøgende udefra til kommunens kulturliv. At få ”udefrakommende” med vil kræve stedspecifikke undersøgelser på udvalgte kulturinstitutioner.

 

Kontakt og info

Kontakt os gerne for yderligere information om arbejdet med kulturprofilerne. Du er velkomment til at tage fat i senioranalytiker Gitte Thulstrup gitte@kulturanalyser.dk