Skip to content

GRØNBOG: Potentialet i kunst og kultur i Horsens

Grøn status, barrierer og nye muligheder

Der er potentiale i kunst og kultur, når det handler om grøn omstilling. Grønbogen her er et sammendrag og en beskrivelse af kortlægningen af netop kulturens og kunstens potentiale i den grønne omstilling i Horsens Kommune. Projektet er udviklet for Kultur og Events i Horsens Kommune. Opgaven er løst af Center for Bæredygtighed i Kulturen v/Kulturens Analyseinstitut i 2024 på baggrund af kvantitativ og kvalitativ analyse. 

Der er gennemført en spørgeundersøgelse blandt alle kommunale kulturinstitutioner, festivaler og projekter. Ligeledes er der gennemført personlige interviews med ledere og medarbejdere for alle involverede kulturinstitutioner samt Kultur og Events i Horsens Kommune. På baggrund af denne data er der skabt en række analyser og perspektiveringer.

Særlige opdagelser i kortlægningen
Kulturaktørerne har en stor motivation til at arbejde med den grønne dagsorden, både ifht. drift, produktion og indhold. 75 % af de adspurgte ønsker i høj grad eller meget høj grad at gøre mere for at reducere klimaaftrykket hos deres kulturinstitution.

Mange initiativer er allerede i gang. Særligt indenfor bæredygtigt materialevalg og genanvendelse af materialer, er flere kulturinstitutioner langt. Desuden opfordrer 45% af de adspurgte aktører deres ansatte, brugere og publikum til at vælge bæredygtige transportformer ifm. kulturaktiviteter.

Barrierer

Flere af de adspurgte ledere og medarbejdere på kulturinstitutionerne oplever at manglende samarbejde mellem afdelinger i kommunen begrænser arbejdet med den grønne omstilling. De nævner blandt andet:

  • Økonomiske begrænsninger forhindrer ofte kunst- og kulturinstitutionerne i at vælge grønne bæredygtige løsninger.
  • Arbejdet med den grønne dagsorden kræver allokering af tid hos medarbejderne.
  • Der er ikke afsat særlige ressourcer centralt/lokalt til grønne enkeltprojekter eller det brede arbejde med at reducere kulturinstitutionernes klimaaftryk eller motivere publikum og borgere til bæredygtig adfærd.

 

Muligheder

På baggrund af vores data og eksisterende undersøgelser på området, er der især to perspektiver, der kan bidrage, hvordan Horsens Kommunes kulturaktører kan accelerere den grønne omstilling i egen produktion og drift. Samtidig kigger vi nærmere på hvordan kulturlivet kan understøtte implementeringen af Horsens Kommunes
klimahandleplan. Kan kulturlivet være med til at sikre at borgere i Horsens Kommune inspireres til klimavenlig adfærd? De to perspektiver er:

  • Klimamedarbejder til kulturlivet. Kulturinstitutionerne, fra teater og festivaler til museer og biblioteker, kan spille en unik rolle i at bringe bæredygtige værdier ud til borgerne og påvirke civilsamfundets klimaadfærd. En styrket indsats fra Klimasekretariatet og tilknytningen af en klimamedarbejder dedikeret til kulturområdet kan være med til at sikre, at kulturinstitutionerne i Horsens Kommune kan opnå den nødvendige faglige viden i de arbejdsprocesser, der er forbundet med grøn omstilling.  
  • Kulturlivet ind i klimahandleplanen. Horsens Kommune har, som mange af landets andre kommuner, en klimaplan og også et tiltagskatalog. For at bringe kommunens tiltagskatalogs fokus på bæredygtig levevis i spil og skabe direkte effekt hos borgerne i Horsens Kommune, er det oplagt, at kommunen ser kulturen som en aktiv medspiller i den grønne omstilling. 

 

Læs mere om mulighederne og de konkrete anbefalinger i Grønbogen. 

 

Det handler om at vise vejen – vi kan ikke bare snakke om grøn omstilling og bæredygtighed; vi skal også handle på det og vise borgerne, hvad der er muligt.