Ny rapport: Amatørkulturen i Danmark

Perspektiverne for amatørkultur

Mange danskere bruger deres fritid på skabende og kreative aktiviteter som blandt andet teater og musik. Det gør de i kor, orkestre, amatørteatre og andre foreninger, der ofte er
medlemmer af en landsorganisation under Amatørernes Kunst & Kultur Samråd (AKKS). AKKS har igennem flere år ønsket at få større viden om området, og har derfor i samarbejde med Videncenter for Folkeoplysning og Kulturens Analyseinstitut taget initiativ til at kortlægge den del af amatørkulturen, som er organiseret under AKKS.

Resultaterne af kortlægningen er beskrevet i en rapport, der giver et første indblik i hverdagen for medlemmer, lokalforeninger og landsorganisationer og de værdier og praksisser,
der præger amatørkulturen.

Denne undersøgelse giver indblik i amatørkulturen organiseret i AKKS og har på medlemssiden overvejende fokus på voksne medlemmer. Men der mangler også viden om befolkningens – både børn og voksnes – deltagelse i amatørkulturelle aktiviteter. Undersøgelsen skal derfor ses som et første skridt på vejen hen imod mere viden om området som helhed. Håbet er, at resultaterne fra denne undersøgelse kan tjene som inspiration til og baggrundsviden for en større landsdækkende undersøgelse af danskernes amatørkulturvaner.

Rapportens forskellige dele har de følgende fokuspunkter:

  1. På organisationsniveau belyser undersøgelsen aktiviteter, medlemssammensætning, frivillighed, rammebetingelser samt de oplevede udfordringer og potentialer i
    de amatørkulturelle foreninger. Undersøgelsens primære fokus vil være foreningerne på lokalt plan, men landsorganisationernes rolle vil også blive belyst.
  2.  På medlemsniveau belyser undersøgelsen deltagernes profiler, deres engagement i de amatørkulturelle foreninger, deres motivation for deltagelsen, deres syn
    på den kunstneriske kvalitet og deres selvvurderede udbytte. I forhold til sidstnævnte vil trivsel, læring og folkeoplysning være centrale fokuspunkter. 
 
Rapporten giver solid indsigt i, hvordan amatørkulturen udfolder sig, og kommer med følgende perspektiver:
 
 

1

Livskvalitet

Amatørkulturen øger livskvaliteten, hvor medlemmerne oplever både psykisk velvære og glæden ved at være en del af et fællesskab. For korsangere viser livskvaliteten sig også fysisk, da 64 pct. føler fysisk velvære gennem sang. Undersøgelsen viser, at 89 pct. af medlemmerne føler sig som del af en større kunstnerisk helhed, hvilket kan skabe en magisk følelse af fælles indsats. At skulle optræde for et publikum er en særlig form for fælles livsudfoldelse, som desuden ser ud til at bidrage til en oplevelse af mestring, der også kan styrke den mentale sundhed. Amatørkulturforeningerne har derfor gode muligheder for at støtte medlemmernes trivsel og livskvalitet. 

 

2

Potentiale for læring

Landsorganisationerne oplever, at der et stort potentiale for læring ved at deltage i aktiviteter i amatørkulturen – både for den enkelte og på gruppeniveau. For mange udøvere er det at blive dygtigere til f.eks. at spille på et instrument en meget vigtig del af at være aktiv, og de bruger meget tid på at øve sig før øveaftener og optrædener. Det gælder især for medlemmer af orkestre. Børn og unge i teater- og garderforeninger oplever det først som udfordrende at optræde, men det vendes til succes, når det lykkes. De lærer at bidrage til fælles produktioner og opnår anerkendelse fra både publikum og fællesskabet.