Status på kulturfrivillighed i Danmark
De er frivillige i landets kulturhuse, i de lokalhistoriske arkiver og på museer. De arrangerer liverollespil , koncerter og tegneseriefestivaler og korstævner. Men hvem er de frivillige, der får dele af det lokale kulturliv til at ske, hvor ligger deres engagement og hvor stort er omfanget? Det skal en ny, omfattende undersøgelse finde svar på.
De kulturfrivillige findes alle steder i det lokale kulturliv: de arrangerer lokale festivaler, sørger for aktiviteter i landets kulturhuse og de lokalhistoriske arkiver. De kontrollerer billetter og er kustoder på de små museer og meget, meget mere. Med de frivilliges engagement holdes gang i en betydelig del af kulturlivet rundt i Danmark.
Nu vil en ny stor undersøgelse kaste lys over kulturfrivilligheden i dens mange afskygninger. Undersøgelsen skal blandt andet finde svar på hvem de frivillige er, hvilke aktører, der engagerer dem, hvad de motiveres af og hvor stort omfanget af frivilligt engagement er. Det er viden, man ikke før har undersøgt på kulturens område.
“På mange måder er kulturfrivilligheden uopdyrket land. Modsat frivillighed inden for idræt og på det sociale område, hvor man i mange år har undersøgt frivillighedens omfang og de frivilliges motivationer, så har vi meget lidt samlet viden om kulturfrivilligheden. Vi er blevet klogere på, hvad der er i spil, når det kommer til kulturfrivillighed, siden vi startede arbejdet i Kulturens Analyseinstitut. Nu er vi klar til at komme med første bud på en national kortlægning,” siger analytiker Cecilie Johansen.
Undersøgelsen ser nærmere på frivilligheden bredt inden for kulturens verden, og målet er opnå substantiel indsigt i kulturfrivilligheden i Danmark, når undersøgelsen slutter ved årsskiftet.
“Viden om kulturfrivillighed er vigtig for at kunne belyse kulturens værdi i civilsamfundet. Indsigterne vil samtidig kunne bidrage til lokale beslutningsprocesser, og give os mulighed for at tegne et nationalt landkort over det kulturfrivillige engagement, som samler os som mennesker i små og store byer,” siger Cecilie Johansen.
Første del af undersøgelsen skydes i gang nu med en kvalitativ del, der består af interviews med forskellige kulturaktører. Her ser vi kvalitativt nærmere på seks temaer indenfor kulturfrivillighed: nørdefællesskaber, fællesskabende frivillighed, hvor der også stilles krav til deltagere, flygtige fællesskaber, ro i vildskaben, kulturfrivillige seniorer og kultur i udkanten.
Resultaterne fra alle dele af undersøgelsen samles i en stor rapport, der forventes at udkomme omkring nytår. Men delresultaterne udkommer løbende hen over sommeren.
For mere info kontakt: Analytiker Cecilie Johansen cecilie@kulturanalyser.dk
Se også projektbeskrivelsen her: https://kulturensanalyseinstitut.dk/igangvaerende-og-kommende/national-undersoegelse-af-kulturfrivillighed/