Det lokale kulturliv handler om mennesker
Den lokale kulturpolitik handler ikke om kun om underholdning. Den handler om, hvem vi er som mennesker, om sammenhængskraft, liv i bymidten, mere trivsel i skolen, mindre ensomhed hos de ældre og det, som gør landsbyer levedygtige, skriver direktør Esben Danielsen i en klumme i Altinget. Her er et udrag:
“Betyder kulturlivet egentlig noget for vores lokalsamfund?” Ja, det bliver jeg faktisk ofte spurgt om.
Lad os lige vende den om. Hvornår har du sidst været total tiltrukket af et by- eller landområde, hvor der ikke var nogle fælles møder mellem mennesker og ikke noget lokalt særpræg? Ja, ikke noget kulturliv?
Min påstand er klar: Det lokale kulturlivs styrke er et direkte termometer for, om folk vil bo et sted, og om de har et godt liv, der hvor de bor.
Bornholm har lige nu det laveste indbyggertal i 124 år. De har netop fået undersøgt, hvorfor folk fraflytter øen – et meget stærk parameter er, at det er svært at falde til og lære de lokale at kende.
Hvorfor? Fordi der ikke var gode anledninger til at mødes og lave noget sammen. Der er masser af godt turistliv, men det skorter med kulturaktiviteter resten af året.
Omvendt boomer Silkeborg med tilflytning af velkonsoliderede familier. Og hvad laver de i deres fritid? Et væld af kulturaktiviteter, som de sætter meget stor pris på og er meget engagerede i. Silkeborg har et helt særligt velfungerende kulturliv set med familieøjne.
Kulturens Analyseinstitut er på vej med en kortlægning af Fanø Kommunes kulturliv. Det er den kommune med den højeste kulturaktivitet for og med de livserfarne borgere, vi indtil nu er stødt på.
Knap hver femte fannik er direkte engageret som frivillig i det lokale kulturliv. Det er et mekka at bo og leve på Fanø som 60+’er.
Kalundborg boomer med jobs, men tilflytningen lykkes ikke. Folk pendler, men slår sig ikke ned. Konklusionen er ganske klar: Kulturlivet i især Kalundborg by er lille, og glæden ved det endnu mindre. Nu tager kommunen teten og vil vende udvikling.
Det er vores Kulturprofiler en klar dokumentation for.
Vi vil bo steder, hvor man bliver en del af et lokalsamfund. Hvor man mødes menneske til menneske. Og hvor der er historier og særpræg. ”Det er ganske vist,” som H.C. Andersen ville have sagt det.
Går flere landsbyer fx sammen i klynger og får en kritisk masse af engagerede og af kulturaktivitet, så sprudler landsbyerne – og forsamlingshuset bliver et mødested.
Hvis der er en stærk lokal kulturarv, så vil langt flere danskere bo i nærheden. Ja, faktisk vil flere betale ekstra for at bo der fremfor andre steder.
Den lokale kulturpolitik handler derfor ikke om kun om at blive underholdt til en koncert, et teaterstykke eller en udstilling. Den handler om, hvem vi er som mennesker. Derfor giver det mening, hvis kulturpolitikken kommer til at fylde mere i det kommende kommunalvalg.
Læs hele klummen hos Altinget