Skip to content

National undersøgelse af kulturfrivillighed

Kulturens Analyseinstitut igangsætter marts 2025 en ny national undersøgelse af kulturfrivilligheden i Danmark. Undersøgelsen er udformet som både en kvalitativ og kvantitativ undersøgelse, der kombinerer interviews med frivillige og resultater fra en omfattende national spørgeskemaundersøgelse som udrulles i løbet af 2025. I undersøgelsen får frivillige og aktører på kulturområdet mulighed for at oplyse om deres deltagelse i kulturfrivilligheden og at fortælle om deres oplevelse af frivillighed, inden for de mange forskellige former der praktiseres – fra cosplay-arrangør til researcher på lokalarkiv og derindimellem.

Målet er at give landets beslutningstagere og alle andre aktører inden for kulturfrivilligheden bedre indsigt i det store landskab af kulturfrivillighed, der udspiller sig hos både store og små aktører landet over. Vi får en indikation af frivillighedens værdig og på hvilke måder den engagerer danskere.

Et problem med kulturfrivilligheden er, at den falder imellem to stole som skabende kraft i samfundet og derved overses dens værdi – enten ses den som et amatørkulturelt underområde i kulturen eller også mødes den med forståelse og metode fra det sociale civilsamfundsområde.

Dette er ærgerligt, fordi der sker en rivende udvikling i kulturfrivillighedens meget alsidige former og fordi frivillige på området ser ud til at gøre noget helt specielt – særligt for andre, hvor de fx er med til at skabe kulturelle oplevelser eller er med til at udvikle og bevare vores kulturarv.

Så hvem er de frivillige, og hvad er det de render rundt og laver, og hvordan kan vi få hånd om det brogede felt, for at kunne understøtte og udvikle det endnu mere i fremtiden?

Samarbejdspartnere og finansiering

Kulturens Analyseinstitut samarbejder med mange interessenter og aktører i netværket om tilblivelsen af denne undersøgelse. Fra nationale aktører med fokus på vidensindsamling til lokale aktører i frivillige kulturforeninger. Undersøgelsen er igangsat på initiativ af Kulturens Analyseinstitut, men vi er åbne for initiativer og nye samarbejder med aktører som også er nysgerrige på området.

Aktører og frivillige på kulturområdet er velkomne til at henvende sig på frivillighed@kulturanalyser.dk for at deltage i undersøgelsen.

Kontakt

Analytiker Cecilie E. L. Johansen
cecilie@kulturanalyser.dk,
48 88 02 22

Analytiker Amelie Mannerup
amelie@kulturanalyser.dk,
48 88 02 86

Timeline for projektet

Marts 2025

Udvikling af undersøgelsesdesign

Juni 2025

Call to action hos kulturaktører

August 2025

Dataindsamling

Oktober 2025

Analyse

December 2025

Offentliggørelse af resultater

Februar 2026

Eventuelle delrapporter udarbejdes og udgives